Wiljan Pluim.
Wiljan Pluim. - © FOXSports.NL

Pluim: Ik wil in Azië een stap voorwaarts maken

9 december 2015
Wiljan Pluim laat zich minimaal een jaar onderdompelen in de Vietnamese cultuur. In Ho Chi Minh-stad bereidt hij zich voor op een avontuur bij kampioen Binh Duong FC. “Ik moet in de stad af en toe al op de foto”, zegt hij tegen FOX Sports.

De transfervrije Pluim werkte met succes een stage af bij de club, gelegerd in Thu Dau Mot, zo’n dertig kilometer verwijderd van voormalig Saigon. Vanaf maandag sluit hij bij de selectie aan om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen in de V-League, dat in februari begint.

De keuze voor Vietnam mag dan niet alledaags zijn voor een Nederlandse prof, maar de geboren Zwollenaar staat helemaal achter zijn beslissing. “Ik wilde na een teleurstellende tijd bij Willem II een mooi avontuur aangaan, het liefst ver weg. Aanbiedingen uit Oost-Europa heb ik afgeslagen, dat trekt mij totaal niet. Mijn zaakwaarnemer Robert Postma zei dat ik geduld moest hebben en daar ben ik hem dankbaar voor. Toen hij met Binh Duong FC aan kwam zetten, ben ik mij in de club en het land gaan verdiepen.”

Pluim raakte steeds meer enthousiast. “Het is de grootste club van Vietnam, meervoudig kampioen. Danny van Bakel, die bij Thanh Hóa speelt, heeft mij in mijn eerste week wegwijs gemaakt in Ho Chi Minh-stad. Daardoor kreeg ik een uitstekend beeld van de leefomstandigheden. Het leven is hier goed.”

Champions League
Dat betekent echter niet dat Pluim in 2016 achterover gaat leunen. “Ik wil een zo goed mogelijk seizoen draaien en heb de ambitie om in Azië een stap voorwaarts te maken. Ik ben pas 26 jaar, zit zeker nog niet aan mijn top. Ik ga straks onder meer in de Aziatische Champions League spelen, daarin wil ik mij laten gelden.”

Dat Vietnam nogal verschilt met Nederland, heeft Pluim inmiddels al ondervonden. “Het verkeer is echt waanzin”, zegt hij. “Er wonen hier zo’n tien miljoen mensen en het is een en al drukte. Allemaal scootertjes en taxi’s, kriskras door elkaar heen. Alsof er geen regels zijn. Daar zal ik wel even aan moeten wennen.”

De aandacht voor Pluim neemt reeds toe. “Ik moet in de stad af en toe al op de foto, omdat ik met mijn 1.91 meter zo lang ben. Ik verwacht niet dat ik zo populair word als Van Bakel, want hij is getrouwd met een van de bekendste dj’s van het land. Maar ik hoop wel te bereiken dat hier steeds meer mensen weten wie Wiljan Pluim is. Daar ga ik hard aan werken.” (FOX Sports/Martijn Visscher)