Het was me een weekje wel voor de broers De Jong. Luuk dwong dinsdag met PSV een plaats af bij de laatste zestien in de Champions league, Siem won zondag in de Premier League met het geplaagde Newcastle United verrassend van Liverpool.

"Het was zeker speciaal én lekker", zegt de 26-jarige middenvelder tegen FOX Sports. "Na een jaar stond ik weer eens in de basis. Ik was blij dat we een goed resultaat neerzetten. Nu is het zaak om meer duels te spelen, want daardoor word ik fitter en sterker."

Keuzes
Zijn overgang van Ajax naar Newcastle in de zomer van 2014 werd eerst gekenmerkt door blessures, maar sinds afgelopen zomer is Siem de Jong helemaal okselfris. Toch werden er elke week andere namen op het wedstrijdformulier gezet door coach Steve McClaren. "Daar had ik het moeilijk mee. Ik had meer kunnen spelen, maar de trainer maakte andere keuzes. Ondertussen sprak ik veel met hem. Hij zei dat hij een rol zag voor mij in zijn team. Het was alleen niet makkelijk om dat enkel op trainingen en in weinig speelminuten te laten zien."

Om de ex-trainer van FC Twente te overtuigen, maakte De Jong meters bij de beloften. "Dat is niet zo gebruikelijk hier, maar ik heb er zelf om gevraagd. Ik wilde inhoud kweken, fysiek sterker worden."

Na de 2-0 winst op Liverpool, met daarin een goede beurt van De Jong, zal hij het McClaren lastig gemaakt hebben. "We speelden een soort 4-4-1-1, met mij als tweede spits. Een lekkere positie. De trainer heeft gezegd dat dit een goede plek is voor mij, ook omdat we graag druk willen zetten. Zo moet ik mijn kans grijpen."

Luuk
In de dagen na de verrassende en broodnodige zege stond Newcastle in lichterlaaie, zoals wel vaker gebeurt als de slapende reus een grootmacht tackelt. Kranten pakten uit met de goede prestatie tegen de Reds en de zogenaamde wederopstanding van de nummer achttien in de Premier League.

De beruchte Chronicle besteedde aandacht aan nog iets bijzonders. De tabloid uit het hart van de stad vroeg zich met een schreeuwende kop af hoe het toch zo kon zijn, dat de 'Newcastle-flop' Luuk de Jong nu ineens een 'Champions League-held' bij PSV is.

Broer Siem kan er om glimlachen. "Ik weet hoe ze hier over Luuk denken. Ze zagen hem niet als een miskoop. Hij moest niet weg, maar de trainer (Alan Pardew, red.) vond het beter dat hij ergens ging voetballen waar hij wél elke week zeker zou zijn van een basisplaats. Dat zou bij Newcastle niet het geval zijn geweest."

"Ik heb het met Pardew ook over Luuk gehad", gaat Siem verder. "Luuk zat in een vervelende periode bij Newcastle, de prestaties vielen tegen. Hij werd op het middenveld gezet, omdat hij degene was die wél omschakelde en mee terugverdedigde. Dat zijn van die dingen.... Een slachtoffer van zijn eigen werklust? Ja, een beetje wel. Luuk doet het nu erg goed bij PSV, dus voor hem is het een goede stap geweest om terug naar Nederland te gaan."

Oranje
De Jong keek tijdens zijn periode op de bank of tribune niet alleen met een schuin oog naar de prestaties van Newcastle United, ook het Nederlands elftal hield de zesvoudig international scherp in het oog. "Ik heb er natuurlijk wel aan gedacht. Als ik het vorige seizoen veel gespeeld had bij Newcastle, dan had ik er misschien wel bij gezeten. Komende zomer valt er echter weinig te beleven voor Oranje… Maar ik hoop zo snel mogelijk terug te zijn bij het Nederlands elftal. Dat is mijn doel."

Eerst maar eens basisspeler worden bij Newcastle. "Ik heb een klein stapje gezet. Nu moet ik uitbouwen, wedstrijdfit worden. Als je anderhalf jaar niet gespeeld hebt, kun je niet meteen voluit meedraaien in de Premier League. Hopelijk houden we dit vast. Een voordeeltje voor mij: als je wint, kiest de trainer de volgende keer vaak voor dezelfde namen." (FOX Sports)

 

Morata verlengt bij Juventus

10 december 2015
Morata verlengt bij Juventus
Juventus heeft Álvaro Morata langer vastgelegd. De 23-jarige Spaanse spits verlengde zijn nog doorlopende contract donderdag tussentijds tot...

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Liverpool 29 82 45
2 Manchester City 28 57 37
3 Leicester City 29 53 30
4 Chelsea 29 48 12
5 Manchester United 29 45 14
6 Wolverhampton Wanderers 29 43 7
7 Sheffield United 28 43 5
8 Tottenham Hotspur 29 41 7
9 Arsenal 28 40 4
10 Burnley 29 39 -6
11 Crystal Palace 29 39 -6
12 Everton 29 37 -9
13 Newcastle United 29 35 -16
14 Southampton 29 34 -17
15 Brighton and Hove Albion 29 29 -8
16 West Ham United 29 27 -15
17 Watford 29 27 -17
18 Bournemouth 29 27 -18
19 Aston Villa 28 25 -22
20 Norwich City 29 21 -27