Michel Platini
Michel Platini - © Pro Shots

Schorsing UEFA-baas Platini blijft gehandhaafd

11 december 2015
Sporttribunaal CAS heeft de schorsing van UEFA-baas Michel Platini gehandhaafd. Dat maakte het in Zwitserland gevestigde internationale hof van sportarbitrage vrijdag bekend. Wel is de FIFA opgelegd de schorsing niet uit te breiden. Die kon met nog eens maximaal 45 dagen verlengd worden.

Tegen persbureau Reuters zei advocaat Thibaud d'Alès dat Platini "tevreden is dat het CAS deels heeft ingestemd met zijn verzoek, door te bepalen dat de FIFA de schorsing niet mag verlengen". 

De Fransman kreeg op 7 oktober een schorsing van negentig dagen opgelegd door de ethische commissie van de FIFA vanwege een dubieuze betaling in 2011, toen hij een bedrag van 1,8 miljoen euro kreeg overgemaakt van voorzitter Sepp Blatter. Platini vocht de zaak aan bij het CAS, maar tevergeefs. 

Blatter is om dezelfde reden geschorst, maar hij is vooralsnog niet in beroep gegaan tegen zijn straf. Platini kan zich door die schorsing nog altijd niet mengen in de strijd om het voorzitterschap bij de wereldvoetbalbond. Die verkiezing is op 26 februari, maar zolang Platini geschorst is, wordt zijn kandidatuur niet in behandeling genomen. Ook mag de voormalige Franse international niet aanwezig zijn bij de EK-loting van zaterdag. Pijnlijk, omdat het toernooi in eigen land is. Volgens Platini heeft hij 'solide' bewijs dat hij onschuldig is. (FOX Sports/ANP)