Het was maandag een drukke dag bij PSV. Niet alleen kwam Atlético Madrid als volgende tegenstander in de Champions League uit de bus, ook werd de contractverlenging van trainer Phillip Cocu wereldkundig gemaakt. De oud-international, die tot medio 2019 gaat bijtekenen, is een van de succesvolste coaches in de historie van de club.

Cocu heeft er inmiddels 88 competitieduels opzitten in Eindhoven. Die wedstrijden verzamelde hij in drie periodes. In maart 2012 werd de voormalige middenvelder de tijdelijke opvolger van de ontslagen Fred Rutten. Dat avontuurtje duurde tot het einde van het seizoen, waarna Dick Advocaat hoofdtrainer werd.

Na een jaar als assistent van Advocaat werd Cocu in 2013/2014 weer voor de groep gezet. Omdat er een tumor uit Cocu’s onderrug werd verwijderd, nam Ernest Faber de laatste maanden van dat seizoen de honneurs waar.

Beter dan Koeman en Advocaat
In die 88 wedstrijden onder Cocu boekte PSV liefst 62 zeges. Een prestatie die een ‘winstgemiddelde’ oplevert van 70,5 procent. Daarmee doet Cocu het beter dan zijn voormalige oefenmeesters Ronald Koeman (69,8) en Advocaat (66,9).

Slechts twee trainers die minstens dertig wedstrijden op de bank zaten bij PSV zorgden voor een fraaier moyenne in de lichtstad. Eric Gerets heeft een bijzonder kleine voorsprong op Cocu. De Belg won 70,6 procent van zijn Eredivisie-duels. Als Cocu zondag met PSV ook PEC Zwolle weet te verslaan, gaat hij Gerets voorbij.

Om koploper te worden van dit historische rijtje, moet Cocu nog flink aan de bak. Want Guus Hiddink schrijf je niet zomaar uit de Eindhovense geschiedenisboeken. De naam van Guus Geluk wordt met een grote G geschreven in het Philips Stadion. Niet zonder reden. Hiddink won 182 van zijn 250 wedstrijden, een winstpercentage van 72,8. En daar kan Cocu nog een puntje aan zuigen. (FOX Sports)