Patrick Gerritsen veroverde in 2006 met Jong Oranje de Europese titel, maar zware blessures wierpen hem ver terug. Dinsdagavond wil de 28-jarige aanvaller met hoofdklasser Excelsior’31 opnieuw stunten in de KNVB Beker, ten koste van FC Den Bosch.

Of zijn EK-medaille een prominente plek in huis heeft? Gerritsen moet even nadenken. "Ik heb mijn shirt en de gouden plak destijds laten inlijsten. Het staat op zolder, wegens ruimtegebrek. Met nog meer aandenkens uit die tijd, zoals krantenknipsels. Nee, daar blader ik nauwelijks doorheen. Dat is iets voor later", zegt hij tegen FOX Sports.

Op het EK van 2006 in Portugal kwam Gerritsen een helft in actie, in de poulewedstrijd tegen Denemarken (1-1). Bekende namen als Klaas-Jan Huntelaar, Ron Vlaar, Urby Emanuelson en Paul Verhaegh vergezelden hem op het veld in Aveiro. "Ik kan mij weinig meer herinneren van dat duel. Ja, Collins John verving mij in de rust. Toch had ik niet echt het gevoel dat ik slecht speelde."

Het vervolg is bekend. Jong Oranje – onder leiding van Foppe de Haan – stoomde door richting de finale en klopte Oekraïne met 3-0. Huntelaar was de grote man en bestormde niet veel later de internationale top. Voor Gerritsen liep het allemaal net even anders.

Enkele maanden na de euforie ging het mis. Gerritsen brak zijn kuit- en scheenbeen tijdens een beloftenduel van FC Twente met sc Heerenveen, na wild inkomen van doelman Boy Waterman. Na een jaar revalideren sloeg het noodlot opnieuw toe. In de voorbereiding brak hij voor de tweede keer zijn scheenbeen, tegen een amateurclub uit Duitsland. "Een sliding vol op mijn been. Precies op dezelfde plek. De eerder ingebrachte pin was helemaal verbogen."

De geboren Oldenzaler had daarna geen toekomst meer bij FC Twente. "Het was in de tijd dat de club in de lift zat, met Fred Rutten als trainer. FC Twente maakte grote stappen voorwaarts, terwijl ik minder was geworden. Dan weet je dat het moeilijk gaat worden."

Maatschappelijke carrière
Gerritsen hield het een niveau lager nog drie jaar uit bij Go Ahead Eagles, maar besloot om op zijn 25e het profvoetbal vaarwel te zeggen. "Ik zag mezelf niet meer de stap naar de Eredivisie maken en besloot om voor een maatschappelijke carrière te gaan. Ik kon mooi mijn studie afmaken en tegelijkertijd bij een gerenommeerde amateurclub spelen."

Bij Excelsior’31 in Rijssen is hij inmiddels aan zijn vierde seizoen bezig. Ook daar bleef Gerritsen niet gevrijwaard van blessures. Zo werd de rechtspoot geveld door een scheur in zijn achillespees, moest hij een heupoperatie ondergaan en kampte hij regelmatig met hamstringklachten. Tussendoor bewees de ex-prof zijn waarde en pikte hij regelmatig zijn doelpunten mee.

Vorig jaar dacht Gerritsen even aan stoppen, maar dat vond hij toch nog te vroeg. Maar goed ook, want dit seizoen is Gerritsen met vijf treffers topscorer van het KNVB Bekertoernooi. De Overijsselse hoofdklasser baarde opzien door in de vorige ronde naamgenoot Excelsior uit te schakelen. Gerritsen scoorde één keer in het met 4-3 gewonnen spektakel.

"We stonden na een kwartier met 0-2 achter en normaal gesproken verlies je dan met een nulletje of zes. Maar we kwamen op een wonderbaarlijke manier terug. Dan blijkt maar weer dat bekervoetbal onvoorspelbaar kan zijn. Ook tegen FC Den Bosch willen we wat laten zien. We gaan die wedstrijd onbevangen in."

Gerritsen heeft zijn plezier hervonden bij Excelsior’31. "Ik heb nooit spijt gehad van mijn vroegtijdige afscheid van het profvoetbal. Het is koffiedik kijken hoe het zou zijn geweest zonder al die blessures. Ik heb inmiddels een gezin en werk als assistent-accountant. Ik ben gelukkiger dan ooit, zowel binnen als buiten de lijnen." (FOX Sports)