Sepp Blatter.
Sepp Blatter. - © ANP

Sepp Blatter gelooft in vrijspraak

17 december 2015
Sepp Blatter is er heilig van overtuigd dat de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA hem vrijspreekt.

Dat meldde de Zwitser donderdag in een verklaring via zijn advocaten, nadat hij in Zürich acht uur lang was gehoord. "Voorzitter Blatter rekent op een beslissing in zijn voordeel'', staat in het bericht.

"Uit de bewijzen blijkt dat voorzitter Blatter zich netjes heeft gedragen en zeker niet de ethische codes van de FIFA heeft geschonden.''

Blatter werd op 8 oktober, net als UEFA-voorzitter Michel Platini, voor negentig dagen geschorst. Aanleiding was een schimmige betaling uit 2011. Blatter zou toen 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt aan de Fransman voor werkzaamheden die deze jaren daarvoor had verricht.

De 79-jarige voorzitter van de FIFA verdedigde zich donderdag bij de ethische commissie, waarvan hij de manier van werken eerder vergeleek met de inquisitie.

De conclusie van Blatter na een lange dag in Zürich was duidelijk. "Het onderzoek moet gesloten worden en de schorsing opgeheven.'' De Zwitser had eerder al een steuntje in de rug gekregen van Die Weltwoche. De redactie van de conservatieve krant riep Blatter uit tot Zwitser van het jaar. Blatter hoort waarschijnlijk maandag hoe de ethische commissie over hem denkt.

Platini zou vrijdag voor de commissie verschijnen, maar de voorzitter van de Europese voetbalbond heeft geen zin meer zich te komen verdedigen. Volgens Platini gaat het om een 'schijnproces'.

De Fransman is woest, omdat de woordvoerder van de ethische commissie zich eerder liet ontvallen dat er genoeg aanwijzingen zijn om de twee topmannen voor jaren te schorsen. De UEFA-preses vocht zijn schorsing eerder tevergeefs aan bij het internationaal sporttribunaal CAS. (ANP)