Sepp Blatter en Michel Platini
Sepp Blatter en Michel Platini - © ANP

FIFA schorst Blatter en Platini voor acht jaar

21 december 2015
De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft de bestuurders Sepp Blatter en Michel Platini voor acht jaar uitgesloten van activiteiten binnen het voetbal. Beiden werden ook beboet voor fraude.

Blatter moet 50.000 Zwitserse francs betalen, omgerekend 43.500 euro. Platini krijgt een boete van zo'n 70.000 euro. Beiden waren al voorlopig geschorst op verdenking van corruptie.

Blatter is vertrekkend voorzitter van de FIFA. UEFA-voorzitter Platini hoopte hem op te volgen. De Fransman is vanwege de schorsing nu uitgesloten van deelname aan de voorzittersverkiezing van 26 februari.

De ethische commissie schorst de voetbalbazen vanwege een schimmige betaling uit 2011. Blatter maakte toen 1,8 miljoen euro over naar Platini. Het duo hield vol dat Platini het geld kreeg voor diensten geleverd tussen 1999 en 2002.

Maar de ethische commissie vindt dat er "geen wettige grond was" voor de betaling en Blatter kon hen "niet in een geschreven statement, of in een persoonlijk verhoor" overtuigen dat de betaling wel legaal was. Platini liet het verhoor door de ethische commissie aan zich voorbijgaan en heeft alleen verklaard dat er sprake was van een mondeling akkoord.

De commissie vindt dat Blatter en Platini met hun daden "geen blijk hebben gegeven voor ethisch besef, de regels aan hun laars hebben gelapt en (...) de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt".

Blatter's rechterhand Jérôme Valcke is ook al geschorst, enkele vicepresidenten zijn opgepakt omdat ze verdachten zijn in een Amerikaans onderzoek naar corruptie bij de FIFA. Slechts drie van de zeven vicepresidenten hebben een 'schone reputatie'. Doordat Blatter nu uit beeld is, zal Kameroener Issa Hayatou de FIFA vermoedelijk leiden tot de verkiezingen van februari. (ANP)

Gerelateerd