Blatter en Poetin.
Blatter en Poetin. - © Pro Shots

Blatter moet zijn rijk via achterdeur verlaten

21 december 2015
Sepp Blatter vertrekt door de achterdeur uit de voetbalwereld die hij jarenlang regeerde.

De scheidende voorzitter van de FIFA werd maandag voor acht jaar uit de voetballerij verbannen door 'zijn' ethische commissie, die hijzelf heeft ingesteld om het voetbalbolwerk 'schoon' te krijgen. Eigenlijk zou Blatter op 26 februari vertrekken. Maar de man die jarenlang steeds de dans ontsprong bij de door schandalen geteisterde FIFA, moet nu al zijn werkkamer leegmaken.

Al sinds zijn aantreden in 1998 hangt een geur van corruptie rond de bejaarde bestuurder. Die lucht begon zelfs te stinken na geruchten over omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Maar de bevindingen van onderzoeker Michael Garcia belandden toch weer in de la van een bureau op het hoofdkantoor in Zürich.

Sinds mei van dit jaar wekt Blatter echter de indruk dat hij justitie niet meer de baas is. Twee dagen voor de voorzittersverkiezing belandde zijn organisatie opnieuw in een omkoopschandaal. Zeven kopstukken van de mondiale federatie werden in Zürich opgepakt. Desondanks werd Blatter met overweldigende meerderheid verkozen boven zijn Jordaanse uitdager Ali bin al-Hussein.

Enkele dagen later kondigde Blatter tot ieders verrassing toch aan terug te zullen treden. "Ik voel niet dat ik de steun heb van de hele voetbalwereld: de fans, de spelers, de clubs, de mensen die net als iedereen bij de FIFA voetbal ademen en er zo van houden.''

Strateeg
Blatter zal ongetwijfeld een reden voor zijn opmerkelijke beslissing hebben gehad. Hij is hoogbegaafd, staat bekend als een groot strateeg en is ongekend alert voor zijn leeftijd. Hij kan goed manipuleren en gebruikte de kritiek die hij in Europa kreeg om in andere werelddelen steun te krijgen.

Buiten Europa is Blatter vooral de man die het eigen vermogen van de FIFA heeft laten groeien tot zo'n anderhalf miljard euro. Hij verleent ook arme bonden subsidies, steunt sociale projecten en strooit met trapveldjes. In ruil daarvoor kreeg hij altijd veel stemmen, heel veel zelfs.

Zou Blatter hebben geweten dat hij de strijd met de FBI en de Zwitserse justitie aan het verliezen was? Kondigde hij daarom aan te zullen aftreden? De voorzitter van de voetbalbond van de Dominicaanse Republiek vergeleek Blatter onlangs met Mozes, Abraham Lincoln, Winston Churchill en Martin Luther King en later ook met Jezus en Nelson Mandela. Blatter glimlachte en zei even later: "Uitrusten doe ik wel in mijn graf''.

Volgens de Russische president Poetin zou hij de Nobelprijs voor de vrede moeten krijgen, maar de 79-jarige Zwitser werd maandag door de ethische commissie van zijn bond toch anders beoordeeld; als een man die het voetbal in diskrediet heeft gebracht. (ANP)