Platini.
Platini. - © Pro Shots

Platini: van topkandidaat tot banneling

21 december 2015
Hij gold een halfjaar geleden als de topfavoriet, maar Michel Platini is sinds maandag kansloos in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA.

De Fransman is door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond voor acht jaar uit de voetbalsport verbannen. Het blazoen van de Franse oud-topvoetballer raakte flink besmeurd, nadat zijn naam eerst al was opgedoken in het strafrechtelijke onderzoek naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser zou omgerekend 1,8 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald aan Platini, vermoedt de Zwitserse openbaar aanklager.

De commissie zag voldoende aanleiding Platini - en Blatter - onder meer wegens "onethisch handelen'' voor acht jaar te schorsen. Het besluit staat haaks op zijn kritische uitlatingen aan het adres van de FIFA. Als hoogste baas van de Europese voetbalbond UEFA stelde Platini dat de FIFA volgens hem onder Blatter aan geloofwaardigheid en autoriteit heeft verloren. Maar de Franse vicepresident bleek uiteindelijk zelf ook niet brandschoon.

Platini kon als kandidaat-opvolger een rijk voetbalverleden in de strijd gooien: hij wordt gerekend tot de beste voetballers van zijn generatie en was in 1984 aanvoerder van 'Les Bleus' toen zijn land de Europese titel greep. Platini werd met negen doelpunten topscorer van dat toernooi.

Heizeldrama
Een jaar later won hij met Juventus ten koste van Liverpool de Europa Cup I, al werd die zege overschaduwd door het Heizeldrama. Vlak voor de aftrap braken op de tribune rellen uit, waarbij 39 voetbalfans overleden. Platini maakte in die finale het enige doelpunt en juichte uitbundig, iets wat hem altijd is nagedragen.

Hoewel de reputatie van Platini vele malen beter is dan die van Blatter, was ook de Fransman niet van onbesproken gedrag. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend is dat zijn zoon later een duurbetaalde baan kreeg in het oliestaatje.

Platini kon binnen de UEFA tot voor kort op veel steun rekenen. Het is ook veelzeggend dat Platini bij zijn laatste herverkiezing bij de UEFA niet eens campagne hoefde te voeren. Er meldde zich namelijk geen enkele tegenkandidaat. In de strijd om het presidentschap bij de FIFA heeft hij tot het laatst in zijn kansen geloofd. Met een schorsing is topfavoriet Platini echter ineens kansloos. Al ligt een gang naar sporttribunaal CAS voor de hand. (ANP)