Blatter.
Blatter. - © ANP

Sepp Blatter: Ik zal mijn recht halen

21 december 2015
Sepp Blatter gaat in beroep tegen zijn schorsing. Hij stapt naar de beroepskamer bij de FIFA, naar sporttribunaal CAS en mogelijk ook naar de Zwitserse rechtbank. Dat zei de gevallen FIFA-president maandag in een persconferentie.

Blatter werd maandag voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA vanwege een schimmige betaling van 1,8 miljoen euro. De Zwitser maakte zich boos over die beslissing. "Wij (Platini en hij, red.) zijn leugenaars in hun ogen. Ik zal strijden voor mijzelf en voor de FIFA. Ik mag dan net als Michel Platini geschorst zijn, maar dit is niet het einde. Ik zal mijn recht halen.''

Warrig
Blatter maakte een warrige indruk op de conferentie, die hij begon met een anekdote over Nelson Mandela en 'de mensheid'. Hij herhaalde zichzelf regelmatig en onderbrak zijn betoog met zijsprongen. Hij benadrukte nogmaals dat hij een 'gentleman's agreement' had met UEFA-baas Michel Platini, gesloten in 1998. De UEFA wist daarvan en heeft dat tot tweemaal toe bevestigd op papier, aldus Blatter.

'Waarom?'
"Maar de ethische commissie legt de bewijzen naast zich neer. Ik ben een optimist en ik dacht dat ik de commissie had overtuigd van hoe het zat. Ze noemen het geen corruptie, maar ze denken wel dat ik in 2011 de stemmen heb gekocht van de UEFA voor de verkiezing (van het FIFA-presidentschap, red.). En nu ben ik geschorst? Voor acht jaar? Waarom? Ik zal vechten voor mezelf en voor de FIFA'', aldus de Zwitserse voetbalbaas.

Beroep
"Mijn advocaat en ik stappen naar het CAS", ging Blatter verder. "En de beroepscommissie en de Zwitserse rechtbank." Hij boog ook even het hoofd. "Ik ben het ermee eens dat ik die betaling ergens in de boeken had moeten zetten. Maar dat is iets administratiefs, niet iets ethisch. Het was een fout, maar heeft niets met ethiek te maken."

Spijt
Blatter betuigde ook spijt, maar vooral voor zichzelf. "Laat me zeggen dat het me spijt. Het spijt me dat ik nog steeds een boksbal ben, als president van de FIFA. Het spijt me voor het voetbal, het spijt me voor de FIFA. Het spijt me voor de leden. Maar ik heb ook medelijden met mijzelf, hoe ik behandeld word'', sprak Blatter. "Ik schaam me niet. Ik vind het erg dat de ethische commissie niet kijkt naar het bewijs dat wordt aangeleverd. Dit heeft me geraakt, maar ik kom terug. Overal waar mensenrechten heersen, heb ik het recht om gehoord te worden.'' (FOX Sports/ANP)

 

Sean Klaiber langer bij FC Utrecht

21 december 2015
Sean Klaiber langer bij FC Utrecht
Sean Klaiber heeft zijn contract bij FC Utrecht verlengd. De 21-jarige flankspeler zette zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2019.