Blatter en Platini moeten nagelbijtend toekijken
Blatter en Platini moeten nagelbijtend toekijken - © Pro Shots

Ook Platini in beroep en 'Blatter liegt'

21 december 2015
Na Sepp Blatter heeft ook Michel Platini maandag aangekondigd zijn straf aan te vechten bij sporttribunaal CAS. De voorzitter van de UEFA bevestigde daarmee zijn eerdere voornemen.

Platini ging vorige week vrijdag niet naar de hoorzitting van de FIFA-commissie, omdat er naar zijn mening geen sprake was van een eerlijk proces. "De uitspraak verbaast me niet. De procedure die de ethische commissie tegen mij voert is een pure schijnvertoning. Dit is een vooropgezet spel om mijn naam te besmeuren door instanties die elke geloofwaardigheid kwijt zijn.''

'Schoon geweten'
Platini en Blatter werden maandag door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar uit het voetbal verbannen wegens overtreding van de ethische regels. Dat gebeurde vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die Platini van de Zwitser ontving zonder duidelijke tegenprestatie. Beiden pleiten onschuldig te zijn. "Ik heb een schoon geweten'', meldde Platini maandag in een verklaring.

'Reputatie herstellen'
De UEFA zegt 'extreem teleurgesteld' te zijn in de beslissing. "De UEFA steunt Michel Platini's recht op een eerlijk proces en op de kans zijn reputatie te herstellen'', luidde maandag de verklaring vanuit het hoofdkantoor in het Zwitserse Nyon.

'Blatter liegt'
Ondertussen wordt Blatter opnieuw beschuldigd van leugens. De Zwitser zou liegen over de goedkeuring die het uitvoerend comité van de UEFA zou hebben verleend aan de omstreden deal tussen de FIFA-baas en Platini in 1998.

De overeenkomst waar Platini 1,8 miljoen euro voor zou krijgen van Blatter, is volgens de Zwitser bekrachtigd tijdens een vergadering in Stockholm in 1998. "Een zuivere leugen", stelt Lennart Johansson, die in 1998 baas van de UEFA was en de bewuste vergadering bijwoonde.

'Gentlemen's agreement'
"Ik herinner me de bijeenkomst, er werd niet over die zaak gesproken. Hij beweert nu toen gezegd te hebben dat Platini een hoge functie zou krijgen. Ik heb bij anderen die erbij waren navraag gedaan, niemand heeft daar over horen spreken. Het is een zuivere leugen'', aldus Johansson, tegen de Zweedse krant Expressen.

Blatter zei maandag in een persconferentie in beroep te gaan tegen de schorsing van acht jaar door de ethische commissie van de FIFA. Daarbij benadrukte hij nogmaals dat hij een 'gentlemen's agreement' had met Platini, gesloten in 1998. De UEFA wist daarvan en heeft dat tot tweemaal toe bevestigd op papier, aldus Blatter. (FOX Sports/ANP)

 

Gerelateerd