Van Praag staat achter Platini
Van Praag staat achter Platini - © Pro Shots

Michael van Praag: Ik neem geen afstand van Platini

21 december 2015
Michael van Praag noemt de persconferentie van Sepp Blatter 'slap' en neemt vooralsnog geen afstand van zijn geschorste baas Michel Platini. Dit vertelde de KNVB-voorzitter, en vicepreses bij de UEFA, tegen FOX Sports.

Van Praag geeft aan dat hij het 'nogal wat vindt', de strafeis tegen Blatter en Platini. Het duo kreeg te horen dat ze na een uitspraak van de ethische commissie van de FIFA acht jaar uit de voetballerij verbannen zullen worden. Beiden gaven meteen aan in beroep te zullen gaan.

'Heel zware straf'
"Een zwarte dag voor het voetbal", aldus Van Praag. "Zij zijn toch de hoogsten van beide organisaties. Ik vind het een heel zware straf. Als je acht jaar geen functie in het voetbal mag uitoefenen, dan moet je wel het een en ander gedaan hebben."

Verweer
Het viel ook Van Praag op dat Blatter graag in de slachtofferrol kroop. "Ik vond het een slappe persconferentie. Er wordt een beetje bagatelliserend gedaan over wat er allemaal aan de hand is en hoe de ethische commissie zich gedragen zou hebben. Maar Blatter blijkt dan weer niet over bewijs te beschikken. Zijn verweer was verre van sterk."

'Morele kant'
De voorzitter is minder stellig over Platini. "Nee, ik neem geen afstand van hem. Als u veroordeeld wordt, kunt u ook in beroep of bij de hoge raad worden vrijgesproken. Dus ik moet heel erg uitkijken om u van te voren al te veroordelen. Zo werk het nu eenmaal. Dat neemt niet weg dat we een probleem hebben met de morele kant van de zaak. Als lid van de UEFA hebben we recht om precies te weten wat er gebeur is. Pas daarna kunnen we een oordeel vellen. Als dan blijkt dat we afstand moeten nemen, dan heb ik geen keus."

'Brandschoon'
Van Praag sprak in augustus nog de profetische woorden dat Platini 'brandschoon' was. "Ik word daarmee steeds achtervolgd en het wordt me kwalijk genomen. Maar zo sta ik in het leven: ik vertrouw eerst mensen, totdat het tegendeel bewezen is. Toen ik die uitspraak deed, was er geen vuiltje aan de lucht. Er was geen enkele reden om aan te nemen dat dit zou kunnen gebeuren. Twee rechtsinstanties zullen zich er nog over buigen. Daarna zullen we ons erover uitspreken. Ikzelf ook."

Opvolger
In het persbericht van de KNVB liet Van Praag optekenen dat hij zijn 'verantwoordelijkheid als vicevoorzitter in deze' kent. "Wie mij als bestuurder kent, weet dat ik niet zal weglopen." Wat bedoelde de preses daar precies mee? "Je moet staan voor de organisatie die je vertegenwoordigt. Op een gegeven moment kun je er niet meer omheen. Maar ik wil wel oordelen op basis van feiten en niet van aannames."

'Onkies'
Van Praag bedoelde blijkbaar niet dat hij staat te trappelen om Platini op te volgen. "Het is heel onkies op nu al te gaan praten over opvolging. Hij kan worden vrijgesproken bij het CAS (sporttribunaal, red.). En dan hebben wij het al over zijn opvolging gehad. We wachten het af. Als hij niet terug kan komen, dan krijg je een vervanger. Dan is het aan de bonden wie zij daar het meest geschikt voor achten. Maar dat kan ik nu niet inschatten." Als Van Praag wordt gevraagd, dan doet hij het, zei hij tegen RTL Nieuws. "En als ik het idee heb dat de meerderheid van Europa er achter staat.'' (FOX Sports)

Gerelateerd