Michel Platini
Michel Platini - © ANP

Platini: Was de ethische commissie aan het slapen?

22 december 2015
Michel Platini heeft flinke kritiek geuit op de ethische commissie van de FIFA. Volgens de geschorste UEFA-president hebben ze daar vier jaar liggen slapen alvorens ze besloten hem voor acht jaar te schorsen.

Platini is samen met FIFA-baas Sepp Blatter gestraft, omdat laatstgenoemde in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro naar Platini overmaakte. Beide heren claimen dat die transactie afgesproken was vanwege werkzaamheden die Platini verrichtte tussen 1999 en 2002. De commissie beoordeelde de transactie echter als niet rechtsgeldig, tot grote woede van Platini.

"Wat heeft de commissie van de FIFA gedaan tussen 2011, toen ik betaald werd, en 2015?", vraagt de Fransman zich hardop af in gesprek met het Franse persbureau AFP. "Was het soms aan het slapen? Opeens werden ze wakker. En toevallig gebeurt dat in het jaar waarin de nieuwe president van de FIFA gekozen wordt en ik kandidaat ben. Het is ongelooflijk."

"Ik zal vechten", vervolgt Platini. "Daarna zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen met wat er gebeurt. Wat ook zal gebeuren, mijn reputatie is omver geholpen, ik ben in mijn gezicht getrapt."

Franse minister steunt Platini
Patrick Kanner, de Franse minister van Sport, heeft gezegd dat hij achter Platini staat. Hij vroeg zich openlijk af wat de legitimiteit is van de ethische commissie van de Wereldvoetbalbond en of er wel sprake is  geweest van een eerlijk verhoor door een commissie die riekt naar 'old school FIFA’.

"We weten heel goed dat die commissieleden close waren met de voormalige leiders, met name Sepp Blatter", zei de sportminister op radio Europe 1. "In zijn val sleept die misschien wel de man mee die hij als zijn opvolger vermoedde maar die hij niet altijd even graag op zijn stoel wilde zien."

"Ik betreur dat, omdat in zekere zin de jacht op Platini is geopend. Had hij de mogelijkheid zich te verdedigen onder eerlijke omstandigheden? Ik ben daarvan niet overtuigd", aldus Kanner. De Franse voetbalbond (FFF) liet eerder al weten Platini, die naar het Hof van Arbitrage stapt, te blijven steunen. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd