Arrestaties voor matchfixing in Italië
Arrestaties voor matchfixing in Italië - © FOXSports.NL

Tv-programma wilde na tips matchfixing blootleggen

26 januari 2016
Rambam heeft na het ontvangen van tips besloten de verborgen camera in te zetten om spelers te benaderen om aan matchfixing te doen.

Dit vertelde eindredacteur Erik Noomen van het VARA-tv-programma tegen het ANP. De KNVB maakte op dinsdag bekend dat zeker één voetballer was gevraagd om het verloop van een wedstrijd te beïnvloeden.

Journalisten van het VARA-programma benaderden meerdere Nederlandse voetballers, die actief zijn op verschillende niveaus. Ze deden dat naar aanleiding van tips over bepaalde personen. "Er was gerede twijfel'', aldus Noomen tegenover het ANP.

'Uitbannen'
De bevindingen van het programma geven nog geen aanleiding een uitzending te maken, aldus Noomen. Wat er precies naar voren is gekomen tijdens het onderzoek, wil hij eveneens niet kwijt.

Een van de spelers die waren benaderd door Rambam stapte naar de KNVB. Dat was de reden voor de voetbalbond om het Openbaar Ministerie in te schakelen. "Wij staan aan dezelfde kant als de KNVB. Ook wij willen matchfixing uitbannen, alleen doen zij dat met een meldpunt en wij met een verborgen camera. We hadden tips gekregen en dat gaf de doorslag om dit zware journalistieke middel in te zetten'', aldus Noomen.

'Niet gedwongen'
Hij is overtuigd dat er geen strafbare feiten zijn begaan en dat de journalisten moreel verantwoord hebben gehandeld. "Het lijkt nu alsof wij spelers in de problemen wilden brengen, maar het tegenovergestelde is waar. Spelers zijn niet gedwongen om hierin mee te gaan en een deel van de gesprekken die we hebben gevoerd, zijn wellicht niet eens opgemerkt als matchfixing.'' Of er concrete voorstellen zijn gedaan aan spelers, laat Noomen in het midden. (FOX Sports)

Gerelateerd