Marco van Ginkel vertrok op de laatste dag naar PSV
Marco van Ginkel vertrok op de laatste dag naar PSV - © FOXSports.NL

Van Halst: Verrast door Van Ginkel, verstandig van Heitinga

2 februari 2016
De transfermarkt zit weer op slot, maandag werden de laatste deals gesloten. FOX Sports-analist Jan van Halst laat zijn licht schijnen op de belangrijkste verschuivingen.

Het venijn zat ‘m in de staart van de transferwindow, concludeert Van Halst. “Ik was enorm verrast door de komst van Marco van Ginkel naar PSV, dat hij in Nederland wil voetballen”, zegt de voormalige middenvelder van onder meer FC Twente en Ajax.

“Het is voor hem belangrijk dat hij minuten maakt. Maar aan de andere kant: waar moet hij worden neergezet op het goed functionerende middenveld van PSV? Andrés Guardado zijn ze even kwijt. Maar als hij terug is, kan Marco zomaar op de bank komen te zitten. Zijn komst zegt ook wel iets over de positie van Adam Maher, maar dat terzijde.”

Heitinga
Daarnaast kwam er op de laatste dag nog onverwacht nieuws van Ajax, waar John Heitinga – die in Amsterdam nog samenspeelde met Van Halst – met onmiddellijke ingang zijn afscheid aankondigde.

“Bijzonder, maar wel heel verstandig. Anders kan het moment komen dat het echt treurig wordt. Hij heeft gedacht: ik moet het niet meer doen. Ik denk dat dit een enorme opluchting voor hem is. Dat er een last van zijn schouders valt.”

Bij Ajax vertrok ook Yaya Sanogo, die na een weinig succesvolle periode in Amsterdam zijn geluk beproeft bij Charlton Athletic. Ook Feyenoord loosde zijn spits, probleemkind Colin Kazim-Richards is naar Celtic verkast. “Opgeruimd staat netjes”, oordeelt Van Halst. “Dat is een pijnlijke situatie geworden. Ik houd wel van gifkikkers, maar als je jezelf onmogelijk maakt, dan houdt het op.”

Tapia en Roda
De Rotterdammers haalden ook Renato Tapia van FC Twente. Van Halst moet nog zien of dit een gelukkig huwelijk wordt. “Hij is geen speler die op korte termijn de kar gaat trekken. Bij Twente had hij soms al moeite om het niveau bij te benen.”

En dan was er natuurlijk nog Roda JC, dat voor de meeste reuring zorgde. De Limburgers lieten zes spelers vertrekken en verwelkomden liefst acht nieuwkomers. “Extreem veel. Maar ik heb niet het idee dat ze blind acht man hebben gehaald. Afgaande op de laatste twee duels denk ik dat ze nu meer kwaliteit bezitten.” 

“Die Ugur Inceman, bijvoorbeeld. Hij is op het middenveld sterker dan Hicham Faik, die daar eerst stond. Als liefhebber kijk ik liever naar Faik, maar Inceman is beter in het spelen van overlevingsvoetbal.”

'Zekere vertrekkers'
Naast alle nieuwkomers zijn natuurlijk ook een fiks aantal ‘zekere vertrekkers’, zoals Hakim Ziyech en Sébastien Haller toch gebleven. “Dat vind ik uiteindelijk het leukst, dat we nog van hen kunnen genieten. Ziyech, die best graag weg wilde, heeft niet voor het snelle geld gekozen. Al met al heeft de Eredivisie aan kwaliteit gewonnen.” (FOX Sports)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 10 26 24
2 PSV 10 23 17
3 Vitesse 10 23 9
4 AZ 10 20 13
5 FC Utrecht 10 17 7
6 sc Heerenveen 10 16 5
7 Willem II 10 16 -2
8 Sparta Rotterdam 10 15 0
9 Heracles Almelo 10 15 -1
10 Feyenoord 10 14 1
11 FC Groningen 10 13 0
12 FC Twente 10 12 -2
13 PEC Zwolle 10 10 -6
14 FC Emmen 10 10 -7
15 VVV-Venlo 10 9 -14
16 ADO Den Haag 10 6 -10
17 Fortuna Sittard 10 6 -12
18 RKC Waalwijk 10 1 -22