Klaassen en Kuijt
Klaassen en Kuijt - © FOXSports.NL

Davy Klaassen en Dirk Kuijt; personificaties van Ajax en Feyenoord

5 februari 2016
Kokende tribunes, spanning tot in de vingertoppen en zenuwen in de spelerstunnel. Ajax-Feyenoord zal zondag ook bij de aanvoerders Davy Klaassen en Dirk Kuijt meer leven dan normaal. De twee boegbeelden hebben er redenen genoeg voor.

Een bloemlezing van de laatste interviews van Klaassen bij FOX Sports. "Dit was niet Ajax waardig. (…)  Ik ben over het spel niet tevreden. (…) Als ik wist waar het aan lag, dan had ik het wel veranderd in het veld." Ook Kuijt liet voor de camera's zijn hand regelmatig wanhopig door het blonde haar glijden. "We moeten weer opnieuw beginnen. (…) Eigenlijk schaam ik me een beetje. (…) Ik ben hier doodziek van."

Wie de afgelopen maand onder een steen heeft geleefd en wil peilen wat momenteel de stemming onder de Ajax- en Feyenoord-fans is, hoeft alleen maar naar de gezichten van Klaassen en Kuijt te kijken. Die spreken boekdelen.

Poriën
Ze torsen overduidelijk het leed van de club mee. De zorgen, onvrede en ergernis banen zich een weg door hun poriën, naast het bloed, het zweet en de tranen. De personificaties van Ajax en Feyenoord voelen de pijn van de fans tot in de diepste krochten van hun ziel.

Klaassen, sinds 2004 Ajacied, hoeft niet hardop te zeggen dat het hem aan het hart gaat wanneer Ajax teleurstelt. Dat is een pleonasme, als de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. De middenvelder ging als jonge Ajax-fan gretig en trots op de foto met Zlatan Ibrahimovic. Voor hem is het een eer het shirt te mogen aantrekken, de grassprieten van de nieuwe mat in de Arena te voelen.

Kwelling
Kuijt behoeft wat dat betreft helemaal geen introductie. Als de Kuip huilt, huilt Kuijt mee. Geen krokodillentranen, maar oprechte kwelling en emotie. Hoe bleker Giovanni van Bronckhorst wordt, hoe dieper de groeven in het gezicht van de Katwijker.

Maar ze leven niet alleen mee, hun inbreng is ook binnen de lijnen van grote waarde. Klaassen (22) was dit seizoen al bij dertien Amsterdamse doelpunten direct betrokken (goal of assist) en Kuijt was zelfs al zestien keer aangever of afmaker.

In De Klassieker heeft Kuijt (35), gezien het leeftijdsverschil ook niet zo vreemd, een streepje voor op Klaassen. De aanvaller van Feyenoord kwam in zeven competitieontmoetingen met Ajax tot vijf goals, terwijl de middenvelder in Amsterdamse dienst in vier edities pas één keer scoorde. Dit was tijdens de laatste clash, op 8 november 2015.

Geen optie
Aangezien beide aanvoerders niets liever willen dat de aanstaande Klassieker de ommekeer in het seizoen kenmerkt, zullen ze er beiden alles aan doen om zondag als winnaar van het veld te stappen. Een nieuwe afgang zou ondraaglijk zijn, een nachtmerrie. Oftewel: geen optie.

Voor Kuijt gloort er daarnaast een bijzondere mijlpaal. Uitgerekend tegen de Amsterdammers kan de aanvaller zijn honderdste competitietreffer voor Feyenoord maken. Hij snakt ernaar, vooral omdat hij inmiddels 571 minuten zonder doelpunt zit. De langste periode van droogt sinds zijn terugkeer in de Kuip.

Rest de vraag wie zondag eindelijk eens lachend en opgelucht voor de camera's van FOX Sports kan verschijnen. Clubicoon Kuijt, of boegbeeld Klaassen. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 10 26 24
2 PSV 10 23 17
3 Vitesse 10 23 9
4 AZ 10 20 13
5 FC Utrecht 10 17 7
6 sc Heerenveen 10 16 5
7 Willem II 10 16 -2
8 Sparta Rotterdam 10 15 0
9 Heracles Almelo 10 15 -1
10 Feyenoord 10 14 1
11 FC Groningen 10 13 0
12 FC Twente 10 12 -2
13 PEC Zwolle 10 10 -6
14 FC Emmen 10 10 -7
15 VVV-Venlo 10 9 -14
16 ADO Den Haag 10 6 -10
17 Fortuna Sittard 10 6 -12
18 RKC Waalwijk 10 1 -22