Mihai Roman
Mihai Roman - © Pro Shots

Lastig verhaal voor N.E.C., met of zonder Roman

14 februari 2016
14 februari 2016

N.E.C.

-

PSV

Eredivisie
Na een roerige week maakt N.E.C. zich op voor een loodzware zondag. De Nijmegenaren krijgen PSV op bezoek. Niet alleen de koploper van de Eredivisie, ook de voornaamste plaaggeest van de ploeg uit de Waalstad.

Wie beschikt over het lot van Christian Santos? Dat was de voornaamste vraag die vrienden – en waarschijnlijk ook vijanden – van N.E.C. aan het afgelopen weekend overhielden. De spits werd zondag buiten de basis gelaten voor het duel met De Graafschap.

Maar die beslissing leek geen keuze te zijn van de maker van de opstelling: trainer Ernest Faber. Hij moest van de clubleiding zijn goalgetter buiten de eerste elf houden, omdat Santos zijn contract niet wilde verlengen. Mihai Roman, de aanvaller die nog altijd wacht op zijn eerste schot op doel namens N.E.C., zou de nieuwe eerste keus zijn.

Toch zelf kiezen
Maar afgelopen week zag de wereld er in Nijmegen weer heel anders uit. Faber mag bijvoorbeeld toch zelf weer bepalen of hij Santos opstelt. Die beslissing is aanstaande zondag snel gemaakt: de Venezolaanse topschutter is geschorst en kan dus niet worden ingezet. Dat levert echter niet per se goed nieuws op voor Roman. Het is namelijk nog maar de vraag of de Roemeen, die nog zeker geen gelukkige aankoop is, tegen PSV aan de aftrap staat.

Roman wilde vrijdag na de training niet op zijn situatie reageren en in de lokale media werd al voorspeld dat niet hij, maar buitenspeler Joey Sleegers tegen PSV samen met de onomstreden Belgische briljant Anthony Limbombe een spitsenkoppel vormt.

Ook achterin moeten er keuzes worden gemaakt bij de Gelderse formatie. Verloren zoon Rens van Eijden is immers ook weer terug bij het team dat hij leek te verlaten. Zijn droomtransfer naar Dinamo Moskou mondde echter uit in een regelrechte nachtmerrie: het feest ging uiteindelijk helemaal niet door. Voordeel voor N.E.C.is, dat de verdediger inzetbaar is tegen PSV.

Plaaggeesten
En een defensieve versterking is in die ontmoeting geen overbodige luxe, zo blijkt uit het verleden. Van de 30 onderlinge ontmoetingen wonnen de Eindhovenaren er 23 en zijn daarmee de grootste plaaggeesten van de Nijmegenaren sinds de eeuwwisseling. Tegen Ajax (20 nederlagen) en Feyenoord (18) deed N.E.C. het beduidend minder slecht.

Voor de laatste zege van N.E.C. op de Brabanders moet er even worden teruggebladerd. Alleen in 2007 en 2008 lukte het de ploeg om PSV op de knieën te krijgen. Toen bezorgden achtereenvolgens Brett Holman en Peter Wisgerhof als matchwinners hun fans een onvergetelijke middag.

Invalheld?
Historisch gezien is de kans dus klein. Maar als, als N.E.C. weer eens weet te stunten tegen PSV, dan zou het – voor een volgende episode in de spannende spitsen-story –alleraardigst zijn als Roman als wisselspeler de winnende treffer maakt. Van nieuwkomer-die-niet-uit-verf-kwam, tot ongewilde basisklant naar invalheld. Je zou er, door zijn naam eer aan te doen, een fraai verhaal over kunnen schrijven. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 9 23 23
2 PSV 9 23 20
3 AZ 9 20 15
4 Vitesse 9 20 5
5 Sparta Rotterdam 9 15 2
6 FC Utrecht 9 14 4
7 Heracles Almelo 9 14 -1
8 sc Heerenveen 9 13 3
9 Feyenoord 9 13 1
10 Willem II 9 13 -3
11 FC Twente 9 12 -1
12 FC Groningen 9 10 -2
13 VVV-Venlo 9 9 -10
14 PEC Zwolle 9 7 -8
15 FC Emmen 9 7 -8
16 ADO Den Haag 9 6 -8
17 Fortuna Sittard 9 6 -11
18 RKC Waalwijk 9 1 -21