Debutanten met twee goals
Debutanten met twee goals - © FOXSports.NL

ADO-held Van der Heijden volgt Riedewald en Bulykin

15 februari 2016
Voor zondag had buiten Den Haag praktisch niemand van Dennis van der Heijden gehoord. De achttienjarige stagiair bij de Gamma en speler van ADO A1, bracht daar verandering in door er in zijn debuutwedstrijd voor ADO twee in te schieten tegen Excelsior.

Deze puike prestatie bezorgde zijn club niet alleen een zege (2-4), maar levert de tiener ook een plaats op in een speciaal rijtje: debutanten die tweemaal doel treffen. De laatste acht jaar klaarden vijf spelers dit kunstje in de Eredivisie. FOX Sports zet ze op een rijtje:

Jairo Riedewald (Ajax)
22 december 2013, Roda JC-Ajax (1-2)

De meest recente voorganger van Van der Heijden. Riedewald was nog maar zeventien toen hij zijn debuut maakte in de hoofdmacht van Ajax. In een gespreid bedje kwam het talent niet terecht, toen hij in de tachtigste minuut Christian Poulsen afloste. Ajax keek tegen een lelijke 1-0 achterstand aan in Kerkrade, maar Riedewald zorgde ervoor dat de Amsterdammers toch met een dikke glimlach de bus instapten. Zijn twee goals leverden een onvergetelijke entree op in het betaalde voetbal. En, ook niet onbelangrijk, toch nog een zege voor Ajax.

Samuel Stefanik (N.E.C.)  
15 september 2013, N.E.C.-Feyenoord (3-3)

Achteraf kan je zeggen dat Samuel Stefanik een eendagsvlieg was. De middenvelder werd op de laatste dag van de transfermarkt overgenomen van AS Trencin uit zijn vaderland Slowakije. Zijn entree in de Eredivisie was een regelrecht succes: hij scoorde tweemaal in het verrassende 3-3 gelijkspel tegen Feyenoord. Helaas voor N.E.C., dat in dit seizoen degradeerde, en Stefanik bleken dit zijn enige goals te zijn in de Eredivisie. Nooit meer straalde zijn ster zo als tegen Feyenoord. Nog geen jaar na zijn moment of fame keerde hij terug na zijn vaderland. Einde avontuur.

Jürgen Locadia (PSV)
30 september 2012, VVV-Venlo-PSV (0-6)

De wedstrijdbal van de ontmoeting tussen VVV-Venlo  en PSV in september 2012 heeft ongetwijfeld een fraai plekje gekregen in huize Locadia. Als PSV-debutant mikte hij niet twee, maar zelfs driemaal raak waardoor hij na afloop in De Koel eigenaar werd van de bal. Een droom, zo bekende de topschutter van de beloften na afloop. Het bleek het begin van een uiterst vruchtbare, maar niet probleemloze samenwerking.

Dmitri Bulykin (ADO Den Haag)
22 augustus 2010, VVV-Venlo-ADO Den Haag (2-3)

VVV-Venlo was ook twee jaar voor ‘de avond van Locadia’ de klos tijdens een succesvolle vuurdoop van een spits van de tegenstander.  Achttien dagen daarvoor was Dmitri Bulykin verwelkomd als nieuw speerpunt van ADO. De carrière van de toen dertigjarige voormalige Russische international was in het slop geraakt bij Anderlecht, dat hem in Den Haag stalde. Met succes. Want zijn na grandioze debuut met twee goals in Venlo – in een wedstrijd die werd stilgelegd wegens noodweer – volgden nog vele juichmomenten in het groen-geel. Bulykin, dat seizoen goed voor 21 goals, werd een club- en cultheld en verdiende een transfer naar Ajax.

Glynor Plet (Heracles Almelo)
7 augustus 2010, Heracles Almelo-Willem II (3-0)

Glynor Plet had een behoorlijke taak toen hij vijfenhalf jaar geleden door Heracles Almelo werd aangetrokken. De spits moet de leemte opvullen die de zo succesvolle Bas Dost  na zijn vertrek naar sc Heerenveen had achtergelaten. Plet, weggeplukt bij Telstar, bekroonde zijn eerste Eredivisie-duel met twee treffers. De Amsterdammer werd na twee prima jaren in Almelo opgepikt door buurman FC Twente. In de laatste vier jaar versleet hij – met wisselend succes – niet minder dan vijf clubs. Sinds september is het Israëlische Maccabi Haifa zijn werkgever. (FOX Sports)