Ramon Zomer en Mark-Jan Fledderus vieren feest na de zege op PSV
Ramon Zomer en Mark-Jan Fledderus vieren feest na de zege op PSV - © FOXSports.NL

Schitterende Zomer, een wit-rode lap en een gepland feestje

19 februari 2016
Het zou zomaar een fraaie vraag kunnen opleveren voor een voetbalquiz. Welke club versloeg als enige PSV tijdens het seizoen 2015/2016? Niet Ajax, geen Feyenoord en nee, ook geen AZ.

Vooralsnog kan alleen Heracles zeggen dat het drie punten van de huidige koploper heeft afgesnoept. Een prachtige voetnoot in het nu al geslaagde seizoen van de verrassende Almeloërs.

Dat Thomas Bruns en Mark-Jan Fledderus de doelpuntenmakers waren tijdens de 2-1 zege op de titelkandidaat, staat velen wellicht nog helder voor de geest. Maar dat waren lang niet de enige ingrediënten voor die verrassende prestatie. Zeven redenen waarom Heracles het geluk afgelopen negentien september toelachte.

1) Juiste tijd, juiste plaats
Heracles begint het seizoen met een valse start: er wordt verloren van promovendus Roda. Maar daarna komt de schwung er meer dan goed in bij de formatie van trainer John Stegeman. Zeges op achtereenvolgens N.E.C., SC Cambuur, FC Twente en ADO Den Haag zorgen voor een moraal van Almelo tot aan Auckland. PSV kan dus op geen beter moment op bezoek komen.

2) Wit-rode lap op een stier
De cijfers van wedstrijden van Heracles tegen PSV vóór deze negentiende september zijn – vanuit het Almelose perspectief – niet bepaald om over naar huis te schrijven. Nul van de vijftien eerdere onderlinge ontmoetingen in Almelo zorgen voor een driepunter. Nooit wordt er meer dan eenmaal gescoord. Die negatieve serie kan zomaar als een rode (wit-rode, in dit geval) lap op de Overijsselse stier hebben gewerkt.

3) Loopwonder Bruns
Nu we toch in de metaforen-met-dieren-hoek zijn beland: Thomas Bruns heeft die dag longen als een paard. Thomas de Trein dendert over het kunstgras alsof hij een intercity is die met gezwinde spoed zijn vertraging wil inhalen. Hij legt de meeste kilometers af van alle spelers en haalt bovendien de hoogste topsnelheid: 35,11 kilometer in het uur.  

4) Dartelende Darri
Ook Brahim Darri heeft het op zijn heupen tegen PSV. De buitenspeler creëert liefst vier kansen in deze memorabele wedstrijd. Hij is niet alleen een plaag voor zijn tegenstanders, ook passt de voormalige jeugdinternational behoorlijk zuiver. Meer dan driekwart – veelal op de vijandige helft – van zijn ballen komt aan bij een medespeler. 

5) Schitterende Zomer
Natuurlijk, Ramon Zomer is de jongste niet meer. De centrale verdediger is in de herfst van zijn carrière beland, maar bewijst in de thuiswedstrijd tegen PSV dat hij nog steeds een rots in de branding is. Brandweerman Zomer blust waar nodig en haalt elf keer de bal uit de gevarenzone. Net iets minder goed, maar toch niet onaardig, is de bijdrage van zijn kompaan Mike te Wierik, die acht keer zijn ploeg op die manier lucht geeft.

6) Gemis van Guardado
Heracles heeft in de eerste ontmoeting met PSV de mazzel dat Andrés Guardado ontbreekt. De Mexicaanse motor op het middenveld raakt in de gewonnen Champions League-wedstrijd tegen Manchester United – een paar dagen voor de ontmoeting met Heracles – geblesseerd aan zijn enkel. Scheelt toch een slok op een borrel.

7) Het was toch al feest
Ongeacht de uitslag konden de slingers toch al worden opgehangen in het Polman Stadion. Heracles speelde in september tegen PSV zijn vijfhonderdste duel in de Eredivisie. En de voortekenen waren ook prima. Heracles won namelijk ook zijn drie- en vierhonderdste duel op het hoogste niveau. (FOX Sports)