Guus Hiddink viert het veroveren van de FA Cup met Chelsea in 2009
Guus Hiddink viert het veroveren van de FA Cup met Chelsea in 2009 - © Pro Shots

Opgeleefde Hiddink en Chelsea willen op herhaling in FA Cup

21 februari 2016
Met zijn rentree bij Chelsea lijkt ook de magie van Guus Hiddink teruggekeerd op Stamford Bridge. De Nederlandse manager hoopt zondag in de FA Cup de goede lijn van de Blues door te trekken in de bekerclash tegen Manchester City.

Succescoach
Hiddink zal de laatste jaren nog wel eens hebben teruggedacht aan zijn eerste periode in Londen. Als interim-coach deed hij begin 2009 waar hij tot op dat moment patent op had; hij leerde het stuurloze Chelsea weer wat winnen was.

De succescoach verloor slechts één duel in de competitie en loodste het herboren elftal in zijn laatste wedstrijd naar winst in de finale van de FA Cup. Spreekkoren met zijn naam rolden de tribunes af, spelers smeekten tevergeefs om een langer verblijf en de olijke Varssevelder stond voor de camera's met de veroverde beker op zijn hoofd.

Wat Hiddink en rest van de voetbalwereld indertijd niet konden voorzien, was dat de FA Cup prompt zijn laatste prijs tot op heden zou zijn. Als bondscoach van Rusland wist hij zich niet te plaatsen voor het WK in 2010, met Turkije greep hij naast kwalificatie voor het EK 2012 en bij het Russische Anzhi moest hij het doen met een derde plaats in de competitie. De dramatische campagne met Oranje eindigde vervolgens in een ontslag na tien teleurstellende interlands.

Gouden greep
Ondanks de recente, magere jaren was men bij Chelsea de succesvolle periode onder Hiddink niet vergeten. De Nederlander kreeg in december na het vertrek van José Mourinho opnieuw de taak om het vastgelopen elftal vlot te trekken en wederom bleek het een gouden greep. Binnen de kortste keren hebben zowel de spelers als Hiddink weer kleur op de wangen gekregen.

De regerend kampioen, die dit seizoen onder Mourinho al negen keer onderuit was gegaan in de Premier League, blijkt plots weer onverslaanbaar in Engeland. Na negen competitiewedstrijden staan er zes gelijke spelen en drie overwinningen op het conto van Hiddink. De achtste finales van de FA Cup werden bereikt na 2-0 en 1-5 zeges op respectievelijk Scunthorpe United en Milton Keynes Dons.

Niet alleen de resultaten maar ook het spelpeil zit in een opwaartse spiraal. Met als voorlopig hoogtepunt de grootste competitiezege van het seizoen afgelopen zaterdag tegen Newcastle United. Na ruim een kwartier stond er al een 3-0 voorsprong op het bord, waarna de ploeg uitliep naar een 5-1 overwinning. 

Zilveren hoofdtooi
Ondanks de korte rustperiode voor de reis naar Frankrijk, hield Chelsea zich vervolgens in de Champions League-wedstrijd bij het sterke Paris Saint-Germain lang staande. Edinson Cavani bezorgde Hiddink pas een kwartier voor tijd zijn eerste nederlaag van het seizoen - en zijn tweede in 34 wedstrijden in totaal bij de Blues - door de 2-1 te maken.

Hoewel Chelsea met het belangrijke uitdoelpunt op zak nog volop kansen heeft op een langer verblijf op het miljoenenbal, zal men zich op Stamford Bridge ook realiseren dat de snelste weg naar een prijs door het nationale bekertoernooi loopt. Een route die bovendien voor Hiddink bekend terrein is.

Gezien de revival van Chelsea én de Nederlander moet niemand vreemd opkijken als men eind mei op Wembley opnieuw Hiddink met een zilveren hoofdtooi ziet feestvieren. (FOX Sports)