Engelse kleintjes op zoek naar FA Cup-glorie
Engelse kleintjes op zoek naar FA Cup-glorie - © FOXSports.NL

Engelse kleintjes op zoek naar FA Cup-glorie

20 februari 2016
Dit weekend gaat het oudste bekertoernooi ter wereld zijn vijfde ronde in. Zestien teams zijn nog in de running om op het heilige gras van Wembley de finale van de FA Cup te spelen. En dat zijn niet alleen Premier League-giganten als Arsenal en Chelsea. Wie zijn de overgebleven kleintjes in de beker?

Shrewsbury Town
De opvallendste overgebleven deelnemer is zonder twijfel Shrewsbury Town. De club uit Shrewsbury speelt na de promotie van vorig seizoen in League One. Op het derde niveau van Engeland is de club alles behalve een hoogvlieger. De ploeg van trainer Micky Mellon bungelt onderin op de negentiende plaats. Shrewsbury kan zich opmaken voor een gast van formaat in het Greenhous Meadow; Manchester United komt op bezoek.

Hull City
Voor Hull City, dat sinds de degradatie uit de Premier League in 2012/2013 niet meer op het hoogste niveau acteert, staat er een pikant affiche op het programma. Twee jaar geleden zagen de Tigers in de FA Cup-finale de beker uit handen glippen na een dramatische eindstrijd tegen Arsenal. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2. In de negentiende minuut van de extra tijd bracht een treffer van Arsenal-middenvelder Aaron Ramsey de beslissing op het met bijna 90.000 toeschouwers gevulde Wembley. Voor Hull zal het treffen met Arsenal dan ook mede in het teken staan van revanche.

Leeds United
Afgaande op de geschiedenisboeken is Leeds United zeker geen kleintje, maar het team kan zich al tijden niet meer meten met de grote clubs. Leeds, dat in het seizoen 1999/2000 nog als derde eindigde in de Premier League, speelt inmiddels een marginale rol in het Championship, het tweede niveau van Engeland. Met succes in de FA Cup kan Leeds mogelijk weer iets van zijn vergane glorie terugkrijgen. De Whites spelen tegen Premier League-club Watford.

Blackburn Rovers
Ook Blackburn Rovers, dat West Ham United treft, heeft betere tijden gekend. De Rovers speelden tot en met de jaargang 2011/2012 tien jaar achtereenvolgens in de Premier League, met een zevende plaats in 2007/2008 als hoogtepunt. De kampioen van 1995 heeft ook een rijke historie in de FA Cup, de ploeg won het bekertoernooi zes keer. De laatste keer was echter in 1928. Het lijkt in Blackburn dus hoog tijd voor nieuw FA Cup-succes.

FC Reading
Evenals de andere kleintjes neemt ook FC Reading het op tegen een Premier League-club, West Bromwich Albion is de opponent.  Hoewel Reading de FA Cup nooit omhoog heeft mogen houden, waren de Royals er in het seizoen 2014/2015 dichtbij. De halve finales waren voor Reading het eindstation. Arsenal, dat later de finale won van Hull City, bleek een niet te nemen horde (1-2). (FOX Sports)

Vijfde ronde FA Cup op FOX Sports:

Arsenal – Hull City, zaterdag om 13.45 uur op FOX Sports 2
Watford – Leeds United, zaterdag om 15.55 op FOX Sports 2
Bournemouth – Everton, zaterdag om 18.10 op FOX Sports 2
Blackburn Rovers – West Ham United, zondag om 14.55 op FOX Sports 2
Chelsea – Manchester City, zondag om 16.55 op FOX Sports 2
Shrewsbury Town – Manchester United, maandag om 20.40 op FOX Sports 2