Michael van Praag.
Michael van Praag. - © Pro Shots

Van Praag is blij met Infantino en profiteert

26 februari 2016
De KNVB is blij met de verkiezing van Gianni Infantino als de nieuwe voorzitter van de FIFA. ”Dit is grandioos. Ik ben er emotioneel van”, aldus voorzitter Michael van Praag direct na de verkiezing, die nu ook een concurrent minder heeft voor een topfunctie bij de UEFA.

“Dat je in vier maanden de meerderheid van de wereld achter je krijgt. Met een goed verhaal ook nog”, vervolgt van Praag. “Ik verwacht heel veel van Gianni. We moeten blij zijn met hem als nieuwe president van de FIFA.''

Infantino neemt hiermee ook afscheid als secretaris-generaal van de Europese voetbalbond. Hij zal de geschorste voorzitter Michel Platini dus ook niet opvolgen. Dit verhoogt de kansen van Van Praag op een topfunctie bij de Europese voetbalbond. 

De nieuwe baan van Infantino als leider van de FIFA heeft meer gevolgen. De Zwitser heeft beloofd het WK uit te breiden van 32 naar 40 deelnemers. Dat zal tot felle discussies leiden met de Europese topclubs die vinden dat hun topspelers al voldoende worden belast.

De Zwitser heeft verder beloofd dat de nationale bonden tussen 2018 en 2022 ieder 5 miljoen dollar krijgen om het voetbal verder te ontwikkelen. De FIFA lijdt echter grote verliezen door de vele corruptieschandalen.

Infantino zei ook een Afrikaanse secretaris-generaal naar de FIFA te brengen. Die moet in mei worden benoemd op een congres in Mexico City.

Reactie Van Oostveen

Bert van Oostveen, die tweemaal naar voren moest om te stemmen, was eveneens opgetogen. De KNVB had zich achter de Zwitser geschaard en zag de persoonlijke favoriet zegevieren.

“Dit is wat we nodig hadden om het voetbal weer vooruit te helpen. Dit is wat FIFA nodig heeft. Hier knokken we al een hele tijd voor. De campagne van Infantino was geweldig, zijn verhaal deugde. Maar nu begint het echte werk pas. Er is een berg werk te doen en daar gaat de KNVB waar nodig hem bij helpen.'' (ANP)