Oranje regeerde over Europa, Liverpool werd nog wel eens landskampioen en goalgetter Gary Lineker bekeek Match of the Day vanaf de bank in de woonkamer. Het seizoen 1989/'90 was tevens de laatste keer dat Tottenham Hotspur in de top drie eindigde. Komende zaterdag hoopt de huidige runner-up opnieuw oude tijden te laten herleven in de derby tegen aartsvijand Arsenal.

Onvoorspelbare titelrace
Het is deze dagen even wennen voor de voetballiefhebbers in Noord-Londen. Voor het eerst in jaren overstemt het wit-blauwe bevolkingsdeel de rode rivalen in aanloop naar de tweestrijd op White Hart Lane. Het resultaat geeft de winnaars niet alleen bragging rights voor de komende zes maanden, de uitslag kan van cruciaal belang zijn in de onvoorstelbare en onvoorspelbare titelrace.

Hoewel Tottenham woensdag de eerste uitnederlaag sinds de seizoensouverture leed, bleek er na afloop van de 1-0 domper bij subtopper West Ham United geen man overboord. Arsenal was op hetzelfde moment onderuit gegaan tegen Swansea City (1-2), terwijl Manchester City een pak slaag kreeg bij Liverpool: 3-0.

Het betekende dat koploper Leicester City, dat een dag eerder gelijk had gespeeld, slechts een punt was uitgelopen en de voorsprong van drie punten van de Spurs op Arsenal intact bleef. De nederlaag bij West Ham zorgde er wel voor dat Tottenham-manager Mauricio Pochettino zijn woorden na afloop met zorg koos. Op White Hart Lane zal men voorlopig niet hardop dromen van de landstitel.

Beste club van Noord-Londen
Gezien de clubgeschiedenis is de voorzichtigheid van Pochettino niet verwonderlijk. De landskampioen van 1951 en 1961 moet maar liefst 26 jaar terug voor het laatste tripje richting het erepodium. Goaltjesdief Lineker schoot de Spurs indertijd naar de derde plaats in de eindrangschikking en kroonde zich en passant met 24 treffers tot topscorer van Engeland.

Het zou tevens een van de laatste keren zijn dat Tottenham boven de Gunners eindigde. De Spurs mochten zich voor het laatst de beste club van Noord-Londen noemen in 1995. Hoewel de zevende positie in de eindstand weinig reden tot vreugde gaf, was de twaalfde plaats voor de grote concurrent een aardig doekje voor het bloeden.

Mind the Gap
Ook de recente historie leert de Lillywhites dat het beter is om niet te vroeg te juichen. Begin maart 2013 sloeg Tottenham, de toenmalige nummer drie van de ranglijst, een gat van zeven punten ten opzichte van Arsenal na een 2-1 zege in de derby.

De spottende spandoeken met Mind the Gap konden echter weer snel de kast in, nadat de Spurs in de daaropvolgende vier wedstrijden slechts vier punten pakten. Aan het einde van de rit legde Arsenal beslag op de vierde plaats en kwalificatie voor de Champions League-voorronde, terwijl Tottenham het met de vijfde plek en de Europa League moest doen.

De doemscenario’s en frustraties van de laatste 25 jaar zullen de laatste weken nog wel eens door de hoofden van de Tottenham-fans zijn geschoten. Als er echter ooit een seizoen is geweest, waarin langlopende reputaties sneuvelen en verrassingen aan de orde van de dag zijn, dan is het wel de huidige jaargang. Match of the Day-presentator Linker kan het wekelijks beamen. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Liverpool 8 24 14
2 Manchester City 8 16 18
3 Arsenal 8 15 2
4 Leicester City 8 14 7
5 Chelsea 8 14 4
6 Crystal Palace 8 14 0
7 Burnley 8 12 2
8 West Ham United 8 12 0
9 Tottenham Hotspur 8 11 2
10 Bournemouth 8 11 0
11 Wolverhampton Wanderers 8 10 0
12 Manchester United 8 9 1
13 Sheffield United 8 9 0
14 Brighton and Hove Albion 8 9 -2
15 Aston Villa 8 8 1
16 Newcastle United 8 8 -8
17 Southampton 8 7 -7
18 Everton 8 7 -7
19 Norwich City 8 6 -11
20 Watford 8 3 -16