PSV heeft al vijf wedstrijden op rij, inclusief de Champions League, de nul gehouden. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan Jeroen Zoet. De 25-jarige keeper is de twijfel inmiddels wel voorbij. Hans van Breukelen, oud-doelman van de Eindhovenaren, steekt in ieder geval de loftrompet over hem af.

“Als je bij een topploeg in de goal staat, dan is het de kunst om een punt of vijf, zeven voor je team te pakken”, begint Van Breukelen. “Dan heb je daadwerkelijk een bijdrage. Dat heeft Jeroen vorig én dit jaar gedaan. Hij vertoont een doorgroei, is beter geworden, heeft wéér een stap gemaakt. Ik denk ook dat hij niet aan zijn plafond zit.”

Niveau
Iedereen herinnert zich de katachtige reflex op de inzet van Antoine Griezmann. De aanvaller van Atlético Madrid stiftte bal langs de uitstormende Zoet, maar de keeper kreeg een slim handje tussen de inzet en een zeker lijkende goal.

“Je moet er staan als het echt nodig is. Niet alleen tegen Atlético, maar ook tegen N.E.C., toen hij een geweldige bal pakte van Joey Sleegers, bij een stand van 0-0. Jeroen onderscheidt zich. Op die momenten denk ik: dit is het niveau waar hij al jaren naar streeft en wat voor een topclub als PSV een vereiste is.”

Stabieler
Van Breukelen bewierookt de rustige route naar de top. “Jeroen kent tot dusver een carrière van geleidelijkheid. Hij is altijd een van de talentvolste doelmannen in Nederland geweest, heeft alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Oranje doorlopen.”

Toch was er kritiek tijdens zijn eerste twee jaren onder de lat in het Philips Stadion. Zoet tastte wel eens mis en voelde het speeksel van de hongerige en hijgende tweede doelman Remko Pasveer in zijn nek. Van Breukelen: “Keepers bij topclubs staan vaak onder druk. Ronald Waterreus, ik, zelfs Gomes; we hebben er allemaal mee te maken gehad: het vergrootglas. Het mooie aan Jeroen is, dat hij samen met Ruud Hesp (keeperstrainer, red.) gestaag werkt aan verbetering. Niet alleen als keeper, maar ook als mens. Jeroen staat stabieler in het leven, gelooft meer in zichzelf, heeft meer vertrouwen. Dat uit zich in zijn optredens.”

Oranje
Inmiddels is Zoet ook opgeklommen in de pikorde bij het Nederlands elftal, vindt Van Breukelen. “Hij zit dicht tegen Jasper Cillessen aan. Hij moet eigenlijk de tweede doelman van Oranje zijn. Tsjechië-thuis (de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd, waarin Zoet debuteerde in de basis van het Nederlands elftal en maar liefst drie keer moest vissen: 2-3, red.) was ongelukkig. Ik denk dat die wedstrijd iets te vroeg voor hem kwam.”

Dat Zoet zich daarna herpakte, zegt heel wat over zijn mentale weerbaarheid, vindt Van Breukelen. “Dat zit wel goed bij hem. Dat is de basis en zie je terug, zeker na de winterstop, waar heel PSV trouwens goed uitgekomen is. Het is Jeroen gegund, omdat ik weet dat hij er alles aan doet. Hij is al Nederlandse top en als hij zo doorgaat, wordt hij ook Europese top."

Komend weekend weer een mogelijkheid voor Zoet om zich te onderscheiden. FC Groningen is in de Euroborg de tegenstander van de koploper van de Eredivisie. Bij de noorderlingen speelt de Eredivisie-voetballer die tot nu toe het vaakst scoorde tegen Zoet: Bryan Linssen. De kleine aanvaller wist in acht ontmoetingen met de goalie drie maal het net te vinden, net zo vaak als Willem II-er Erik Falkenburg. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Willem II 4 9 2
2 Vitesse 4 8 5
3 Ajax 3 7 8
4 AZ 3 7 6
5 FC Utrecht 3 7 4
6 Sparta Rotterdam 3 7 4
7 PSV 3 7 4
8 FC Twente 4 6 2
9 sc Heerenveen 4 5 2
10 FC Groningen 3 4 -1
11 Feyenoord 3 3 0
12 VVV-Venlo 3 3 -4
13 FC Emmen 4 3 -5
14 Heracles Almelo 4 2 -6
15 RKC Waalwijk 3 1 -4
16 Fortuna Sittard 3 1 -5
17 ADO Den Haag 3 0 -5
18 PEC Zwolle 3 0 -7